باتوجه به قیمت روزافزون دلار و افزایش قیمت اکثر نیازهای مردم، گیمرها و استریمرها بیشتر ضربه رو در دنیای تکنولوژی متحمل شده اند. قیمت تمامی ابزارها و دستگاه های مورد نظر این قشر حرفه ای نسبت به سالیان گذشته چند برابر شده و براستی عرصه رو تنگ کرده!
در همین جهت، اکثر افراد به خرید لپ تاپ استوک روی آورده اند و همیشه دغدغه ها و سوالات زیادی دارند. آیا این گونه وسایل ارزش خرید دارند؟ حین خرید لپ تاپ ها و تجهیزات استوک گیمینگ باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ چگونه باید وسیله خریداری شده را بررسی و تست کنیم؟
ما، در مقاله راهنمای جامع خرید لپ تاپ استوک گیمینگ، سعی بر این داریم اکثر سوالات شما را پوشش دهیم و از همان ابتدای خرید لپ تاپ استوک گیمینگ با شما همراه باشیم. پس بهتر است تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
مزایا و معایب خرید لپ تاپ استوک گیمینگ

قبل از هرچیزی شما باید با خود لپ تاپ های استوک آشنا شوید. این دستگاه ها قبلا به هر دلیل و هرنحوی مورد استفاده قرار گرفته اند که میزان کیفیت و کارکرد آن ها را می توانید به کمک برچسپ درجه کیفی یا همان گرید (Grade) متوجه شوید. لپ تاپ های اوپن باکس «OpenBox» دارای بالاترین درجه کیفی لپ تاپ های استوک می باشند که در حد چند دفعه برای رونمایی یا استفاده در نمایشگاه ها روشن شده اند. بعد از آن گرید A++ می باشد که بسیار تازه و در حد نو هستند. دو گرید A+ و A هم در بازار موجود است که بجز موارد خاص به هیچ عنوان پیشنهاد خرید نمی دهیم!
بزرگترین مزیت لپ تاپ های استوک گیمینگ، قیمت بسیار مقرون به صرفه آن ها می باشد و حتی ممکن است تا 25 میلیون با لپ تاپ های آکبند گیمینگ، اختلاف قیمت داشته باشند. بطور مثال، می توانید با قیمت 50 میلیون یک لپ تاپ استوک پرچم دار HP Omen 16x را تهیه کنید و این درحالی است که قیمت آکبند این دستگاه با مشخصات مشابه، حدود 70 میلیون می باشد.
همچنین، از معایب این دستگاه ها می توان به عدم داشتن گارانتی های بلند مدت و استفاده های قبلی اشاره کرد. افراد زیادی هستند که وسواس شدیدی در «انتخاب کردن» دارند و هیچ گونه نمی توانند دل خودشون رو صاف کنند! ما خرید لپ تاپ های استوک را به این افراد پیشنهاد نمی دهیم چون می دانیم در نهایت به دلیل نشخوار ذهنی دچار سردرد خواهند شد.
همیشه این نکته را در خاطر داشته باشید که قبل از خرید لپ تاپ استوک باید فروشگاه های معتبر را شناسایی کنید و گول قیمت های پَرت را نخورید. در همین راستا بهتر است مقاله راهنمای جامع خرید لپ تاپ های استوک را مطالعه فرمایید تا به صورت کامل با مراحل قبل و بعد از خرید لپ تاپ استوک آشنا شوید.
یک لپتاپ گیمینگ باید چه مشخصاتی داشته باشد؟

مشخصات سخت افزاری لپ تاپ گیمینگ
گرافیک:
اولین و مهم ترین بخش در خرید لپ تاپ گیمینگ، سخت افزار به کار رفته در آن می باشد. و از میان تمامی قطعات سخت افزاری، کارت گرافیک مهم ترین آن هاست. اگر می خواهید بازی های امروزی را با یک گرافیک متوسط رو به بالا اجرا کنید و از تجربه آن لذت ببرید، بهتر است گرافیک انتخابی شما جزو گرافیک های RTX 3000Series یا RX 5000Series به بالا باشد. هرچند با گرافیک های پایین تر هم می توانید بازی های امروزی را اجرا کنید ولی باید تنظیمات گرافیکی را کم کنید که بسیار اذیت کننده و تومخی می باشد.
نکته قابل توجه دیگر درمورد کارت های گرافیک، نهایت توان مصرفی یا TGP می باشد. هرچه این مقدار بیشتر باشد به آن معناست که کارت گرافیک شما انرژی بیشتری از منبع تغذیه مصرف می کند و در نهایت قدرت پردازشی بیشتری دارد! شناسه TGP به شرکت سازنده و نحوه معماری و مهندسی مدارات لپ تاپ مربوط می شود و ممکن است دو گرافیک مشابه، TGP های مختلفی داشته باشد. جهت اطمینان از نهایت توان مصرفی گرافیک استفاده شده در لپ تاپ انتخابی، بهتر است قبل از خرید، آن را از فروشنده سوال کنید.
پردازنده:
بعد از گرافیک، پردازنده لپ تاپ مهم ترین نقش را در اجرای بازی ها ایفا می کند. معمولا لپ تاپ هایی که از گرافیک های رده بالا استفاده می کنند، دارای پردازنده های بسیار کارآمدی می باشند و خوشبختانه پردازنده های امروزی به قدری قدرتمند هستند که می توانید کمترین توجه را به آن داشته باشید. تنها نکته ای که در حین انتخاب و خرید لپ تاپ های گیمینگ لازم است، توجه به مدل پردازنده می باشد و به هیچ عنوان پردازنده های Ryzen 3 یا Core i3 را به دلیل تعداد پایین هسته های پردازشی، خریداری نکنید.
رم:
زمانی که برچسپ گیمینگ قبل از اسم یک لپ تاپ می آید، یعنی شرکت سازنده حداقلِ نیازهای شمارو فراهم کرده است. اکثر لپ تاپ های گیمینگ از 16 گیگابایت رم استفاده می کنند که بسیار مناسب است و در حال حاظر نیازی بع بیشتر از این مقدار نداریم، ولیی اگر حافظه رم کمتر از 16 گیگابایت باشد، ممکن است یکم دچار مشکل شوید! بجز ظرفیت رم، فرکانس رم و نسل آن، در فرایند انتقال سریع اطلاعات و تجربه روان بازی ها تاثیر می گذارد. دستگاه انتخابی شما باید حداقل (تاکید می شود که حداقل!) از 16 گیگابایت رم DDR3 با فرکانس 2300 استفاده کند. هرچند اکثر لپ تاپ های استوک از رم هایی با قدرت بیشتر استفاده می کنند ولی لازم است روی آن تاکید داشته باشید.
حافظه:
آخرین المان سخت افزاری، که باید حین انتخاب و خرید لپ تاپ گیمینگ به آن توجه کنید، حافظه لپ تاپ می باشد. به دلیل افزایش حجم داده های امروزی و اهمیت زیاد در انتقال آن ها، دیگر حافظه های HDD خواهانی ندارند و ارزش خود را از دست داده اند. چند سالی است که در تمامی لپ تاپ ها از حافظه های خشک یا همان SSD استفاده می شود و تجربه کاربری بهتری را به دستگاه می بخشد. حافظه های SSD گرانتر و سریعتر از حافظه های HDD می باشند؛ مصرف انرژی کمتری دارند و درنتیجه دمای کمتری تولید می کنند.
انتخاب حجم SSD بکار رفته در لپ تاپ، به نوع کاربری شما بستگی دارد و خودتان باید تصمیم بگیرید که چه مقدار برای شما کافی خواهد بود. هرچند در اکثر لپ تاپ ها، قابلیت ارتقای حافظه وجود دارد و می توانید در صورت کمبود آن، حافظه SSD لپ تاپ را ارتقا دهید یا اطلاعات متفرقه را در هارد های اکسترنال ذخیره کنید.
نمایشگر و تاثیر آن روی خرید لپ تاپ گیمینگ

تجربه نشان داده است که گیمرها به نرخ نوسازی تصویر، بیشتر از رزولوشن نمایشگر، اهمیت می دهند. اکثر لپ تاپ های گیمینگ از نمایشگر های 144 هرتز به بالا استفاده می کنند که در حد نیاز و مناسب می باشد ولی اگر بتوانید نمایشگرهایی با رفرش ریت بالاتر تهیه کنید، لذت بیشتری را تجربه می کنید. نرخ نوسازی تصویر یا همان Refresh rate به معنی تعداد دفعاتی است که نمایشگر در یک میلی ثانیه، تصویر را به نمایش می گذارد پس هرچه مقدار آن بیشتر باشد انیمیشن ها و حرکات داخل تصویر، نرم تر و با کیفیت تر دیده می شوند.
مورد بعدی در نمایشگر لپ تاپ های گیمینگ، رزولوشن می باشد. رزولوشن به معنی تعداد پیکسل های تشکیل دهنده یک پنل نمایشی است و آن را به صورت دو عدد یا اسم های اختصاری نشان می دهند. به طور مثال صفحه نمایش های Full HD از 1920 ردیف پیکسلی و 1080 ستون پیکسلی استفاده می کنند و تعداد کل پیکسل های استفاده شده در آن برابر 1920*1080 = 2073600 می باشد.
هرچه رزولوشن صفحه نمایش بیشتر باشد، تصویر باکیفیت تری را مشاهده می کنید که ترتیب آن ها به این صورت است: HD، Full HD، 2K، 4K و 8K. (البته هنوز نمایشگرهای 8K در لپ تاپ ها استفاده نشده است!). تعداد پیکسل بیشتر، یعنی پردازش و فشارهای بیشتر روی گرافیک. پس بهتر است به نمایشگرهای Full HD پسنده کنید و بگذارید بیشترین دغدغه گرافیک لپ تاپ، نمایش درست افکت ها و صحنه های بازی باشد، نه پردازش تصویر برای تعداد بالای پیکسل ها!
آخرین نکته در خصوص انتخاب نمایشگر لپ تاپ های گیمینگ، پنل تصویر می باشد. اگر به صورت خلاصه بخواهیم توضیح دهیم: پنل های TN آشغال هستند؛ پنل های IPS کیفیت رنگ و نور خوبی تحویل می دهند؛ پنل های OLed برای گرافیست ها و طراح ها عرضه شده اند؛ پنل های VA رفرش ریت بالایی دارند ولی ممکن است به اندازه IPS ها وضوح رنگی خوبی نداشته باشند. در نتیجه، می توانید بین پنل های IPS یا VA یکی را انتخاب کنید. اگر صرفا گیمر هستید و عشق بازی، پنل های VA مخصوص شما طراحی شده اند. ولی اگر در کنار تجربه بازی ها به فعالیت های دیگر مانند فیلم دیدن و یا طراحی و استفاده های کاری می پردازید، پنل های IPS برای شما کارآمدتر هستند.
ظاهر و بدنه لپ تاپ های گیمینگ
ظاهر دستگاه:
در اکثر مواقع، با مشاهده ظاهر یک لپ تاپ می توانید متوجه شوید آن یک دستگاه گیمینگ است یا خیر؟ لپ تاپ های گیمینگ ظاهری متفاوتی دارند و از افکت های نوری زیادی استفاده می کنند. لوگو آن ها فرق می کند و بدنه آن ها بیشتر به یک صفینه فضایی شبیه است. این ویژگی در لپ تاپ های گیمینگ به دلیل استفاده استریمرها می باشد تا در استدیو و محل های فیلم برداری، بتوانند نظر مخاطب را به خود جلب کنند و یک حس خوب به خود گیمر و بیننده منتقل کنند.
تقریبا تمامی برندها برای شخصی سازی این افکت ها، یک نرم افزار برای تغیر تنظیمات پیش فرض درنظر گرفته اند که می توانید از طریق اینترنت آن را دانلود و نصب نمایید. از جمله این تنظیمات می توان به تغیر رنگ لوگو، افکت های کیبورد و نور جلو یا پشت دستگاه اشاره کرد که بسته به نوع و برند دستگاه متفاوت هستند.
عملکرد بدنه:
معمولا در طراحی و ساخت لپ تاپ های گیمینگ از بهترین مواد اولیه استفاده می شود. این دستگاه ها به دلیل نوع کاربری که دارند جزو مظلوم ترین قشر لپ تاپ ها به شمار می آیند و بیشترین فشارهای ممکن رو تحمل می کنند. وزن و ابعاد لپ تاپ های گیمینگ بسیار سنگین تر و بزرگتر از سایر لپ تاپ های نوت بوک می باشد و حمل مکرر آن ها در طولانی مدت آزاردهنده است. و این امر زمانی حس می شود که متوجه می شوید مجبورید اکثر اوقات، شارژر دستگاه را به همراه داشته باشید.
سخت افزار استفاده شده در لپ تاپ های گیمینگ، مصرف انرژی زیادی دارند و باطری آن ها نهایتا ۲ ساعت برای استفاده های معمولی دوام می آورد و زود تخلیه می شوند. پس بهتر است حین خرید لپ تاپ های گیمینگ، اولویت خود را روی شارژدهی باطری قرار ندهید. خوشبختانه، شرکت های سازنده این دستگاه ها متوجه این مشکل شده اند و مدار لپ تاپ را طوری طراحی می کنند که زمانی شارژر به لپ تاپ وصل است، هیچ استفاده ای از باطری نمی شود و دستگاه، انرژی مورد نیاز خود را مستقیما از شارژر می گیرد. همچنین، مقداری انرژی جهت شارژ شدن باطری فرستاده می شود تا در مواقع ضروری با مشکل مواجه نشوید.
کیبورد و تاچ پد:
لپ تاپ های گیمینگ، از کیبوردهای بسیار بادوام و نرم استفاده می کنند که طول عمر بسیار زیادی دارند. دکمه های کیبوردِ گیمینگ نباید زیاد به هم چسپیده باشند تا حین بازی کردن، اشتباهی دکمه ای دیگر را فشار ندهید. همچنین، نکته قابل توجه در این کیبوردها، استفاده از اندازه استاندارد برای ۴ دکمه جهت می باشد. معمولا اندازه این دکمه ها در لپ تاپ های نوت بوک به دلیل کمبود فضا، کوچک تر از حد استاندارد می باشد که کار کردن با آن ها کاری دشوار است. وجود NumPad یا همان دکمه های اعداد، در سمت راستِ کیبورد امری ضروری نیست و می توانید به آن توجه نکنید.
نکته قابل توجه دیگر در لپ تاپ های گیمینگ، تاچ پد آن ها می باشد. معمولا شاهد استفاده از تاچ پد های بزرگ در لپ تاپ های گیمینگ می باشیم که دوام بیشتری نسبت با سایر تاچ پد ها دارند. اگر دقت کرده باشید، تاچ پد اکثر لپ تاپ های نوت بوک بعد از چند سال استفاده، خاصیت خود را از دست می دهند و حالت براقی به خود می گیرند که نشان از نابود شدن آن می باشد و دیگر به درستی کار نمی کنند؛ ولی در لپ تاپ های گیمینگ این موضوع کاملا برعکس است و حتی بعد از ۵ سال استفاده (و شاید بیشتر)، تاچ پد و کیبورد کاملا سالم باقی می مانند و وظیفه خود را به درستی انجام می دهند.
سیستم صوتی و دوربین در لپ تاپ گیمینگ
اکثر گیمرهایی که از لپ تاپ استفاده می کنند، انتظار چندانی از سیستم صوتی دستگاه ندارند و برای تجربه بهتر از هدست های حرفه ای کمک می گرند. استفاده از سیستم صوتی باکیفیت در لپ تاپ های گیمینگ، به منظور ایجاد رقابت با سایر برندها لحاظ می گردد. این به آن معناست که، لپ تاپ های گیمینگ سیستم صوتی متوسط و رو به بالایی دارند مگر اینکه سطح آن ها بسیار بالا باشد و شرکت سازنده بخواهد خودی نشان دهد! لپ تاپ های HP Omen 16x، Dell Alienware R3 یا لپ تاپ های Razer Blade از بهترین و باکیفیت ترین سیستم صوتی استفاده می کنند.
دوربین هم مانند سیستم صوتی، حکم کل کل را در لپ تاپ های گیمینگ دارد. اکثر لپ تاپ های امروزی از Webcamهای اچ دی یا فول اچ دی استفاده می کنند که در حد متوسط و کار راه بنداز هستند و هیچ قابلیت خاص و ویژه ای ندارند، مگر اینکه برند سازنده بخواهد یک شکاف کیفیتی و رقابتی با سایر شرکت ها ایجاد کند و کیفیت آن را ارتقا دهد. پیشنهاد می شود حین خرید لپ تاپ گیمینگ، چه استوک یا آکبند، زیاد به نوع و کیفیت دوربین آن توجه نکنید چون در صورت نیاز می توانید به صورت مجزا و با قیمت بسیار پایین تر بهترین وب کم گیمینگ رو تهیه کنید.
قابلیت های اتصال در لپ تاپ های گیمینگ
یکی از مهم ترین قطعه در لپ تاپ های گیمینگ، کارت شبکه می باشد. سرعت بالا در انتقال داده های اینترنت، بدون تاخیر و قطعی در اتصال، یکی از نیازهای گیمرها و استریمر هاست. لپ تاپ های گیمینگ از کارت شبکه های اختصاصی و سفارشی شده استفاده می کنند که یکی از بهترین آن ها کارت شبکه Killer می باشد و شاهد استفاده زیاد آن در لپ تاپ های گیمینگ MSI هستیم. دقت در تکنولوژی وای فای کارت شبکه، یکی دیگر از ملزوماتی ست که حین انتخاب لپ تاپ گیمینگ باید به آن توجه کنید.
wifi 5 یا IEEE 802.11 در سال 2014 معرفی شد و تا سال 2019 وظیفه خود را به خوبی انجام داد و توانست اطلاعات ما را با فرکانس 5 گیگاهرتز منتقل کند. همچنین، WIFi 6 در سال 2018 معرفی و در سال 2019 به بازار عرضه شد که می توانست مناطق بیشتری را پوشش دهد و با هدف استفاده در منازل و مجتمع های تجاری طراحی شد. این دو نوع تکنولوژی، جدیدترین مدل های وای فای می باشند که باید دقت کنید لپتاپ انتخابی شما، حتما از یکی از این دو نوع استفاده کند!
یکی دیگر از اجزای مهم لپ تاپ های گیمینگ، بلوتوث می باشد. اتصال هدست، کیبورد، دوربین، موس و بسیاری از گجت های دیگر از طریق بلوتوث انجام می گیرد و اگر نسخه بلوتوث دستگاه شما از ۵ به بالا نباشد، امکان استفاده همزمان از این دستگاه ها را نخواهید داشت؛ پس باید به نسخه بلوتوث لپ تاپ دقت کنید.
یکی از پیش پا افتاده ترین قسمت در لپ تاپ های گیمینگ، پورت های اتصال می باشد و با خیال راحت می توانید به آن ها هیچ توجهی نکنید، چون شرکت سازنده از قبل همه نیازهای شما را برآورده نموده! تنهای نکته ای که در این قسمت هائز اهمیت است، تست پورت های اتصال بعد از خرید لپ تاپ استوک می باشد. چون در صورت خرابی یکی از آن ها متحمل هزینه های گزافی خواهید شد!
ویژگی های خاص در لپ تاپ های گیمینگ
عملکرد درست لپ تاپ های گیمینگ رابطه مستقیمی با قدرت و نوع سیستم خنک کنندگی آن دارد. اگر دستگاه نتواند به کاملی گرمای تولید شده توسط قطعات خود را به بیرون منتقل کند، در استفاده های طولانی مدت با مشکل مواجه می شود و کارکردن با لپ تاپ را دشوار می سازد. اگر سیستم خنک کنندگی لپ تاپ های گیمینگ به خوبی طراحی نشده باشد، ممکن است شاسی، کیبورد و تاچ بد دستگاه تا حدی که کارکردن با آن غیرممکن شود،گرم شوند.
تمامی لپ تاپ های گیمینگ برای خنک کردن قطعات، از مهندسی های خاصی خود استفاده می کنند. بعضی از آن ها هوای خنک را از اطراف کیبورد به داخل می کشند و با عبور دادن آن از میان لوله های مسیِ سرتاسرِ دستگاه، هوای گرم را از پشت به بیرون منتقل می کنند. یا بجای استفاده از 2 عدد فن، از 4 فن استفاده می کنند و هوا را از کناره ها به داخل می کشند. اکثر لپ تاپ های گیمینگ از قابلیت توربو فن استفاده می کنند تا در شرایط لازم بتوانید سرعت چرخش فن ها را زیاد کنید و دستگاه سریعتر خنک شود. نکته قابل توجه در لپ تاپ های گیمینگ، صدای بیش از حد توربو فن ها می باشد که می تواند اذیت کننده باشد (ولی هیچ چاره ای نست و برای سالم ماندن لپ تاپ مجبوریم تحمل کنیم)!
یکی دیگر از قابلیت های خاصی که بیشتر لپ تاپ های گیمینگ در اختیار کاربران قرار می دهند، قابلیت شخصی سازی برای اکثر قسمت های مهم لپ تاپ می باشد. هر برند برای لپ تاپ گیمینگ خود یک نرم افزار را تهیه می کند تا به کمک آن، بتوانید رنگ بندی و نوع افکت های نوری لوگو، شاسی و کیبورد؛ همچنین، سرعت فن، دستورات دکمه های گیمینگ و اورکلاک گرافیک و پردازنده را تنظیم کنید.
نحوه تست سخت افزاری لپ تاپ های استوک گیمینگ
تست سخت افزاری لپ تاپ به کمک برنامه های جانبی صورت می گیرد. شما به کمک نصب نرم افزار های لیست شده زیر و اجرای آن ها می توانید نسبت به بررسی سلامت تمامی قطعات سخت افزاری لپ تاپ خود بپردازید. تست قطعات شامل این موارد می شود: عملکرد پردازنده، عملکرد گرافیک، وضعیت سلامت رم و حافظه و وضعیت سلامت باطری. ما در مقاله آموزش تست کامل لپ تاپ استوک، تمامی این موارد را کامل توضیح داده ایم که می توانید جهت اطلاع بیشتر، مطالعه فرمایید.
- AIDA64 Extreme Edition 2.7
- PassMark BurnInTest
- CPU-Z
- HWMonitor
- SiSoftware Sandra Lite
چطور مطمعن شویم لپ تاپ استوک گیمینگ سالم است؟
اولین نکته ای که در خرید لپ تاپ استوک باید به آن توجه کنید، درجه کیفی آن می باشد. پیشنهاد می شود تنها اقدام به خرید لپ تاپ های گیمینگ OpenBox و A++ نمایید و از خرید گرید های A+ و A در لپ تاپ های گیمینگ اجتناب نمایید. بعد از خرید لپ تاپ استوک گیمینگ، شاسی آن را به دقت بررسی کنید تا اثری از افتادگی، شکستگی یا باز شدن در آن وجود نداشته باشد. بعد از اینکه مطمعن شدید شاسی سالم است، به کمک نرم افزارهای کمکی، وضعیت باطری را بررسی کنید و ببینید باطری چند دفعه شارژ شده و آیا با توضیحات فروشنده تطابق دارد یا خیر.
بعد از بررسی وضعیت ظاهری و سخت افزاری دستگاه (که در عنوان قبلی به آن اشاره کردیم)، صفحه نمایش آن را به دقت نگاه کنید تا هیچ اثری از پیکسل سوختگی در آن نباشد و در آخر به تست پورت های اتصال، شبکه اینترنت و بلوتوث بپردازید. اگر تمامی موارد را بررسی کردید و با مشکلی مواجه نشدید، می توانید مطمعن شوید که لپ تاپ گیمینگ شما سالم است. هرچند لازم به ذکر است، دوام قطعات الکتریکی امری شانسی می باشد و ممکن است به هر دلیل و نحوی خراب شوند؛ ولی در عوض این را هم می دانیم که قطعات لپ تاپ از کم استهلاک ترین قطعات الکترونیکی می باشند و احتمال خرابی آن ها بسیار پایین است.
سلام مرسی از مقاله خوبتون
من لپ تاپ جک 3.5 صدا نداره مجبور شدم هدستی بخرم که پورت USB داشته باشه. به دوستان پیشنهاد میکنم قبل خرید تجهیزات گیمینگشون حتما پورتها در نظر داشته باشند
به گزینه خوبی اشاره کردین، ممنون
برای تست گرافیک و بنچ مارک از لپ تاپ حتما قبلش از فروشنده بخواین که وارد سایت https://www.userbenchmark.com بشه و از اونجا از لپ تاپتون تست بگیره بنظرم یکی از دقیق نرم افزارهاست
با درود بر شما، من از سایت خوب گیگالپ بابت انتشار این مقاله ممنونم. بسیار خوب و قشنگ نوشته شده بود. من یه مقاله هم مرتب با خرید لپ تاپ دسته دوم (نوشته شده توسط داود یوسفی) تو سایت اقتصاد آفرین خوندم. تو اون مقاله هم به نکات جالبی اشاره شده بود و میتونه مفید باشه. در کل، هم اون مقاله و مقاله شما خوب و مفید بودن و خوندنشون رو توصیه میکنم.